5 tips voor een betere balans tussen werk en privé
5 tips voor een betere balans tussen werk en privé
10 december 2020 

5 tips voor een betere balans tussen werk en privé

Een goede balans tussen werk en privé zorgt ervoor dat we gezond blijven, zowel fysiek als mentaal. Maar als ondernemer ben je vaak bezig met allerlei zaken. Hoe zorg je er nu voor dat je jezelf niet voorbij loopt? In deze blog deel ik mijn tips voor een betere balans tussen werk en privé.

Zelf ben ik naast ondernemer ook moeder, partner,  dochter, zus en vriendin. Je hebt nu eenmaal vaak meer petten op dat je zelf denkt. En dat brengt onbewust toch een hoop stress met zich mee.

Tip 1: Leer “nee’ te zeggen

Het lijkt een open deur, maar klinkt veel eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken.
Je kunt het ook omkeren. Zeg ja tegen de dingen die jij echt belangrijk vindt. En dat betekent ook logischerwijs dat je dan dus nee zegt tegen zaken die je even liever niet doet. Heb je het gevoel dat alles je een beetje teveel wordt? Neem dan een moment voor jezelf en bepaal wat je de komende maand wel graag wilt doen en welke dingen je minder graag doet. Wees je er ook bewust van dat het je niet verplicht bent om uit te leggen waarom je iets niet wilt doen.

Tip 2: Werk vanuit je doelen

Zelf maar een gebruik van verschillende planningstools. Zo plan ik mijn week met behulp van de Passion Planner en maak ik gebruik van de online tool Ticktick De Passion Planner geeft mij een visueel overzicht van de week en helpt mij herinneren dat er geen 48 uur in een dag zit. Het belangrijkste aan mijn plangedrag, is dat ik werk vanuit mijn doelen. Ik bepaal per maand wat ik belangrijk vind om gedaan te hebben, en middels een mindmap maak ik hier prioriteiten van. Zo heb ik houvast en kan ik afmaken wat ik belangrijk vind, in plaats van opgeslokt te worden door de waan van de dag. De app Weekplan vul ik dan vervolgens in om de taken per dag te verdelen, zodat ik per dag de taken netjes kan afvinken.

Tip 3: Maak prioriteiten

Door prioriteiten te stellen kun je jouw tijd zo inplannen dat je die werkzaamheden doet die jij belangrijk vindt in de tijd die je beschikbaar hebt. Zo plan ik elke week tijd in om samen met mijn zoon Luke een activiteit te doen. Elke maand plan ik samen met mijn man Remon een moment in dat we iets leuks doen, zowel samen als met het gezin. Daarnaast plan ik tijd in om ervoor te zorgen dat er continuïteit in mijn onderneming blijft bestaan en zorg ik dat ik eens per maand naar de schoonheidsspecialist ga voor mijn ontspanning.

Tip 4: Creëer vaste routines

Wij mensen zijn gewoontedieren. Het klinkt misschien saai, maar door het creëren van vaste routines, maak je het jezelf makkelijker om de balans tussen werk en privé te behouden. Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat kinderen met beste varen bij “rust, reinheid en regelmaat.” En dat geldt zeker niet alleen voor kinderen. Voldoende rust, een schoon en opgeruimd huis, lekker in je vel en een fijne liefdevolle omgeving zijn voor mij essentieel om goed te kunnen functioneren.

Voldoende rust zorgt voor een helder overzicht, een betere gezondheid, een beter humeur en een betere productiviteit. Rust is zeker niet altijd vanzelfsprekend. Door de eerste 4 tips te integreren in jouw leven, kun je de rustmomenten creëren die voor jou belangrijk zijn. Rust hoeft zeker niet te betekenen dat je moet slapen, een moment op de bank met een boek en een kop thee, gewoon even helemaal niets iedere dag zorgt voor zoveel meer balans tussen werk en privé en neem van mij aan, je knapt er echt van op.

Reactie plaatsen