De 7 must haves voor de basisschool
De 7 must haves voor de basisschool
10 mei 2021 

De 7 must haves voor de basisschool

In april was het dan zover. Mijn zoon Luke ging voor het eerst naar school.

En dat er nog heel wat komt kijken als je kind voor het eerst naar school gaat heb ik geweten. Naast de mentale voorbereiding, die ik meer nodig had dan Luke overigens 😜, komt er ook een heleboel praktische zaken bij kijken. Ik was zelf toch niet zo goed voorbereid als ik dacht. Gaat jouw kind binnenkort voor het eerst naar de basisschool, lees dan zeker deze blog met de 7 musthaves voor de basisschool, zodat jij beter voorbereid bent dan ik was.

In mijn eerdere blog heb je kunnen lezen dat wij hebben gekozen voor Montessori onderwijs. Toch blijft het een gevoel waar je voor kiest, want je weet natuurlijk nooit helemaal of de school en het type onderwijs wat je kiest, echt bij je kind past. Maar de ervaring die wij tot nu toe hebben is top!

Klink natuurlijk vrij logisch, dus ik kocht een leuke bij Kruidvat. Maar na de eerste week kwam ik erachter dat de tas eigenlijk veel te groot was voor mijn lieve Luke. Eerst kwam Luke en toen de tas. Het was ook nog eens een tas met maar één vak, niet echt handig.

Op Luke zijn verjaardag kregen wij van vrienden een toffe tas van Bulbby, super cute om te zien en ook nog eens heel handig, compact, niet te klein en met extra vakken aan de binnenkant en de zijkanten. Echt een aanrader!


Nog een voor de hand liggende must have voor de basisschool. Maar ook hier zijn weer zoveel soorten en maten in. Luke heeft een continurooster en neemt dus naast fruit ook elke dag brood mee naar school. Ik kocht een schattige vierkante lunchbox met een vosje erop. Maar toen de eerste schooldag aanbrak zag ik al dat in de lunchbox alleen óf het brood óf het fruit in kon. Ik dook weer in de kast voor een apart bakje die extra in de tas moest. Niet handig!

Na wat te hebben gegoogled,  kwam ik uit op de lunchboxen van Mepal. Hier kun je een apart fruitbakje in doen en blijft er ruimte genoeg over voor twee boterhammetjes.

Must have 3: Gymspullen & gymtas

Gelukkig krijgen onze kinderen ook beweging op school. Hier horen natuurlijk wel gymspullen bij. Op Luke zijn school wordt verwacht dat ze een korte broek, t-shirt en gymschoenen dragen. Mijn tip, schaf alsjeblieft geen dure spullen aan, want er raakt nog wel eens wat kwijt. Ik heb een simpel setje gekocht bij Scapino en dat werkt prima. Maar de gymschoenen waren een ander verhaal. Ik had ook even snel een paar schoentjes gekocht, maar bij thuiskomst bleken de schoenen niet te passen. Luke heeft namelijk net als ik een hoge wreef. Ik kon dus alsnog terug met Luke naar de winkel om geschikte schoenen te kopen. Dus mijn tip, neem je kind mee om de gymschoenen te passen.

Voor het eerst naar de basisschool

Op Luke zijn school mogen de kinderen geen buitenschoenen dragen in school. Je mag zelf bepalen of het pantoffels zijn, sandalen of andere soort schoenen. Vraag van tevoren even goed na wat de regels zijn op de (toekomstige) school van je kind. Zo voorkom je dat je kind bijvoorbeeld in de winter toch alleen op sokken moet lopen in de school.

Zeker bij kleuters komt dit nog wel eens voor, een ongelukje. Ze zijn druk aan het spelen of bezig met een werkje en vergeten dat ze een plas moesten doen. Zorg altijd dat je een extra setje kleding in de schooltas of gymtas hebt zitten. Vaak heeft de school wel een extra setje uit nood, maar dat is uiteraard voor noodgevallen.

Kleuters zijn vaak erg verzonken in hun eigen wereld, waardoor ze echt soms geen idee hebben welke spullen nu ook alweer van hen zijn. Ik moest er toch erg om lachen toen we in de app een foto kregen van de juf met een grote bak met lunchtrommels en bekers zonder naam, met de mededeling; “Wie mist er iets?”. 😝 De naamstickers van Stikets bevallen ons goed, er zit zelf een QR code bij die je kunt instellen, zodat anderen contact met je kunnen opnemen als ze iets hebben gevonden, ideaal.

Of je nu liever digitaal of op papier werkt, dat maakt natuurlijk niet uit, maar zorg dat je vooraf de data in je agenda noteert. Er zijn vaak studiedagen en op deze dagen heeft je kind geen les. Ja als je daar niet op berekend bent, dan moet je of je man wellicht het werk of de klanten afbellen omdat je toch je kind thuis hebt zitten. Ook vakanties verschillen per regio, dus hou daar rekening mee.

Natuurlijk zijn er nog veel meer praktische zaken als je kind voor het eerst naar school gaat, maar dit zijn de 7 must haves voor de basisschool, die ik je wil meegeven. Heb jij nog andere tips, laat het zeker weten in de comments.

Liefs Stella.

Reactie plaatsen