Dit is waarom een goede boekhouding zo belangrijk is
Dit is waarom een goede boekhouding zo belangrijk is
11 februari 2021 

Dit is waarom een goede boekhouding zo belangrijk is

Het is verre van het leukste klusje bij zelf ondernemen: het bijhouden van je administratie. Maar zo belangrijk! Niet alleen omdat het moet van de Belastingdienst, ook jijzelf kunt er voordelen uithalen. Nikkie den Dekker – co-founder van Paperdork – legt uit waarom het zo belangrijk is om je boekhouding goed te regelen.

Boekhouding geeft structuur, en structuur geeft rust

Met het aanleggen van een goede administratie creëer jij structuur in de chaos van al je bedrijfsfinanciën. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar die jou goed helpen met het aanleggen van een goede structuur. En ze zijn vaak al zo ingesteld dat fouten worden voorkomen. En geloof me: als je weet dat jij je boekhouding op orde hebt dan geeft dat rust in je hoofd. En kun jij dus efficiënter voor jouw bedrijf aan de slag!

Nooit meer verrast door een aangifte

Bij een goede boekhouding hoort ook dat je anticipeert op de aangiftes die er komen gaan. Het liefst zet je de BTW direct opzij op een aparte rekening, zodat je dit niet per ongeluk kunt uitgeven. Want eigenlijk zijn dit niet jouw inkomsten, maar die van de Belastingdienst. Tip: kijk eens naar de Profit First-methode als je hier nog niet bekend mee bent. Voor wat betreft de Inkomstenbelasting is het ook handig om geld opzij te zetten. De vraag die wij regelmatig krijgen is hoe je berekent wat je voor deze jaarlijkse aangifte opzij moeten zetten. Ook daar zijn slimme trucs voor om dat te berekenen. Voor ons geldt: wij zetten liever iets teveel opzij, dan te weinig. Better safe than sorry 😉

Boekhouding

Tijdig kunnen bijsturen door financieel inzicht

Iets wat veel ondernemers zich niet beseffen is dat een goede boekhouding je ook gewoon ontzettend veel inzicht geeft in je bedrijf. We kijken wel wekelijks naar onze social media en Google Analytics cijfers, maar de administratie klikken we zo snel mogelijk weer weg. Waarom? Een goede boekhouding geeft je inzage in wat er bij jouw bedrijf inkomt en uitgaat, en laat je zien waar je moet bijsturen om je bedrijfsdoelstellingen te halen. Ook hier geldt dat veel boekhoudprogramma’s mooie grafiekjes hebben waar je dit inzicht goed uit kunt halen.

Alles netjes bijhouden bespaart je tijd

Als je netjes meteen je bonnetje scant op het moment dat je deze ontvangt, dan is je administratie bijhouden echt peanuts. Jij hoeft dan echt geen uren per maand te reserveren voor jouw administratie. Spaar je het wel op tot het laatste moment? Dan moet je ongetwijfeld weer zoeken waar je die ene bon thuis hebt gelaten, waar die andere factuur ergens in je mailbox staat, of wat die ene banktransactie nu ook alweer was. Bespaar je die moeite, en probeer het eens een tijdje meteen te doen. Ik beloof je dat het je flink wat tijd (en gevloek 😉 ) zal besparen.

Zie jij het belang in van een goede boekhouding? Of blijft het voor jou toch het ‘moetje’ van de Belastingdienst?

Paperdork is een concept voor boekhouding gericht op de ‘ondernemer van nu’. Met een boekhoudprogramma + boekhouder biedt Paperdork een totaaloplossing waardoor jij je – voor een vast bedrag per jaar – over de hele boekhouding geen zorgen meer hoeft te maken. Zo heb jij de volle focus voor je onderneming, en hoeven we alleen nog maar samen je cijfers te rocken!

Reactie plaatsen